Google+ Followers

Cara Memutihkan Gigi

Published On :)
Apa korang rasa kalau gigi korang kuning? Mesti korang rasa malu, betul tak..? Lebih - lebih lagi kalau gigi korang penuh dengan "butter". Eee.. Yerk..! Geli aku tengok kalau ada minah bergigi kuning.

 Ok.. tak mau cakap panjang tentang gigi kuning. Aku cuma nak share petua atau cara memutihkan gigi yang kuning.
 
Untuk makluman korang, gigi kuning bukanlah semata-mata disebabkan korang tak gosok gigi. Tetapi disebabkan faktor seperti merokok, makanan dan minuman.
 

Teruskan mengiring dalam blog ini dan tengok apa petua yang aku sarankan pada korang semua. Korang boleh cuba try test dan uji petua mana paling berkesan.

1. Arang Kayu
Sebenarnya arang kayu juga sangat bagus untuk membersihkan kesan kuning pada gigi, namun bahan ini berbahaya kerana boleh merosakkan enamel secara kekal dan menimbulkan rasa sakit pada gigi. Oleh itu, anda sebaiknya tidak mencuba cara ini.

2. Lemon dan Garam
Anda boleh mendapatkan gigi putih cemerlang dengan menggunakan ubat gigi sendiri yang dihasilkan dari beberapa titisan jus lemon yang telah dicampur dengan sejumput garam dapur. Sapukan ia ke gigi dan gosok secara lembut seperti ketika anda sedang memberus gigi. Ini akan membantu menghilangkan kesan karat pada permukaan gigi.

3. Kulit Limau
Gosok gigi dengan menggunakan bahagian dalam kulit limau. Kulit limau mengandungi unsur pemutih yang sangat lembut, yang akan membantu menghilangkan kesan karat pada gigi tanpa membahayakan lapisan enamel gigi.

4. Daun Kari
Ambil enam helai daun kari, lalu dijemur di bawah terik matahari hingga kering dan rangup. Kisar keenam helai daun kari tersebut, setelah itu tambah kulit limau serbuk. Gosok campuran ini ke gigi setiap hari, maka nescaya dalam dua minggu anda akan mendapatkan gigi yang putih semulajadi.


Petua yang aku sarankan ini mungkin mengambil masa yang lama untuk betul betul berkesan. Jadi korang mesti amalkan dan jadikan ianya rutin harian. 

Kalau korang rajin, Insya Allah gigi korang akan putih macam gigi baby yang baru tumbuh gigi..

Suka dengan entri ini...? silakan SHARE atau Like.. TQ..
Comments

This is one of your favourite? Just do like your own..


Click here.. Maybe its for you.