Google+ Followers

Cara letak "emoticon" Shoutmix

Published On :)
Kali ini Mr ketam nak buat tutorial Cara letak "emoticon" Shoutmix. Tutorial kali ini telah di minta oleh Kak Lang.  Kepada korang semua yang nak tahu macam mana cara meletakkan emoticon pada shoutmix, berikut adalah cara-caranya....

Permintaan kak Lang

1. Sign in Shoutmix korang. (klik dengan penuh kasih sayang k)

Klik Smileys
2. Klik "smileys" di ruangan Display  seperti diatas dan tunggu sampai keluar gambar dibawah.

Jangan Lupa " tick "

  • Jangan lupa "tanda" seperti di ruangan merah.

3. Kemudian, edit URL image yang anda ingin jadikan ia sebagai "emoticon" comel di shoutbox.


Untuk step ni, korang cari la sendiri url "emoticon" tu kat sini emocutez.
Code+Optional tu sama je (cume boleh letak dua word). Korang letak "word" yang nak digantikan dengan ikon smiley tu.


URL tu kena letak http:// kat depan dan berakhir dgn .gif 


Nota Kaki : Pastikan "emoticon" yang dipilih keluar setelah URL dimasukkan.

4. Lepas tu, korang jangan lupa tekan Add di bawah sekali, dan Save Setting. korang boleh letak 10 ikon je.. tak leh lebih-lebih. Kalau nak lebih-lebih ..korang mesti upgrade shoutbox korang...

5. Gantikan "embed codes" shoutmix anda dengan yang baru. 

Ringkas bukan..??? Kalau menjadi jangan lupa komen k.. 

Comments

This is one of your favourite? Just do like your own..


Click here.. Maybe its for you.